Nyt fra Baneudvalget

Vand på fairway hul 4

I 2024 etablerede vi et vandhul ved fairway på hul 4 for at reducere mængden af vand på banen i foråret. Vi kan konstatere, at vandhullet har afhjulpet problemet, men ikke løst det helt. Vores greenkeeper har gjort, hvad der er muligt i forhold til spuling af drænrør og vedligeholdelse af afløb.

Vi er derfor i dialog med Slagelse Kommune for at finde en løsning, der sikrer, at vandet drænes væk fra fairway. Vi har haft flere møder og besigtigelser af området, og vi forventer et udspil fra Slagelse kommune i marts/april måned. Der er en del lovgivning og regler, der begrænser vores og kommunens handlemuligheder Vi ser frem til kommunens udspil, så vi kan finde en god og varig løsning.

Høj rough

På medlemsmøderne sidste år var der en del drøftelser om højden på vores rough. Der var et ønske om at prioriterer plejen af roughen da oplevelsen var, at spillet blev uforholdsmæssigt forsinket. På baggrund af dialogerne på medlemsmødet har vi i baneudvalget drøftet mulighederne for pleje af roughen. Tidligere er roughen blevet klippet ned i efteråret for at mindske spredningen af bl.a. tidsler og mælkebøtter. Klipning er tidskrævende og en stor økonomisk udgift da det afklippede græs m.m. efterfølgende skal samles sammen for at undgå frøspredning.

Baneudvalget har fastsat nogle retningslinjer for pleje af roughen:

  • Skabe en tyndere rough, der bidrager til at fremme spillet, så bolden kan findes, men spilleren stadig straffes for et dårligt slag.
  • Holde ukrudtstrykket nede.
  • Fremme biodiversiteten.
  • Flytte ressourceforbrug fra maskiner til naturlige aktiviteter (afgræsning eller evt. afbrænding).

Vi har undersøgt, hvilke muligheder der kan være relevante at anvende i banens plejeplan ud fra udvalgets retningslinjer. Der er to muligheder, som begge er afprøvet med succes og lever op til vores retningslinjer:

  1. Afgræsning med får.
  2. Afbrænding af natur-rough.

Får

  • Fordele ved anvendelse af får til afgræsning af rough-arealer:
  • Tyndere rough.
  • Øger biodiversiteten.
  • Mindsker ukrudtstrykket.
  • Reducerer brugen af maskiner/diesel.
  •  
  • Skaber liv og glæde på golfbanen.

Ulemper:

  • Svært at finde fåreavlere, der vil/kan hjælpe.
  • Kræver aftaler om tilsyn, som ikke belaster greenkeeper-staben.
  • Indhegning skal etableres og i perioder flyttes.

Afbrænding af den uklippede rough

Anvendelse af afbrænding til vedligeholdelse af roughen giver erfaringsmæssigt stort set de samme fordele som anvendelsen af får. Afbrænding skal foregå i perioden 1. september til 31. marts af hensyn til dyrelivet. Udvalget søger om lov til at foretage afbrænding af dele af roughen mellem hul 14 og 15 som forsøg. Hvis vi får tilladelse, og vind og vejr tillader det, vil vi have et godt grundlag for fremtidige beslutninger om pleje af roughen.

Der vil også i 2025 være områder der bliver klippet traditionelt, indtil vi har erfaringer fra andre metoder.

Medlemsmøde d. 29. april

Vi stiller os naturligvis til rådighed på de kommende medlemsmøder til at svare på spørgsmål om banens vedligeholdelse og status på arbejdet med den høje rough.

På vegne af baneudvalget, Henrik Hallig

Hvis du er interesseret i at læse mere om pleje af den uklippede rough og erfaringer fra andre golfklubber kan du læse mere her:

https://videntjenesten.ku.dk/park_og_landskab/pleje_park-_og_landskabsbevoksning/graes/videnblad_05.06-44/

https://ipaper.ipapercms.dk/DanskGolfUnion/greenkeeperen/greenkeeperen/?page=9

https://www.danskgolfunion.dk/sites/default/files/Greenkeeperen%20no%203%202014_side36_39%5B4319%5D_0.pdf

https://lemviggolfklub.dk/golfbanen/far/